Winter Architecture

Apartment 1405

 

This recently completed renovation of apartment 1405 located on the fourteenth floor in Park Central was driven by the clients need to transform the existing run-down condition into a contemporary and minimal space to live, work and entertain. Designed in collaboration, architects, Winter Architecture and interior designer, Karen Butler, worked closely with the client whilst they were working overseas, the apartment was slowly and consciously built, to achieve the refined and sophisticated residence desired. The harsh light of the high-level apartment is countered with rich, dark surfaces of varying textural qualities and reflectance, imbuing subtle depth in, at first, a seemingly sleek palette, designed to highlight and showcase the client’s collection of unique objects. Existing timber parquetry flooring was recovered and given a new life with a warm dark stain, beneath rare Galapagos stone used for the Poliform kitchen bench, further imbuing the space with the stern elegance that the client was seeking. This bold contrast of light and dark is carried through to the ensuite renovation with softly speckled, recycled glass mosaic tiles and solid brass fittings and custom joinery. Since completion in 2018, the design has received accolades both nationally and internationally.


Awards

2018 London International Creative Competition

2018 Architeam Gallery & Exhibition

Press

2018 Architeam Publication

Project Team

Jean Graham, Jack Mounsey & Philip Culpan

Collaborators

Karen Butler Interior Design

Builder

Smart Building Concepts & Polifom

Photography

Tess Kelly Photography